DOEN!

12 juni 2017 Geplaatst door Annalies Jansen Regie nemen

Eigen regie nemen over je leven. Ik ben een grote voorstander van het nemen van eigen regie over je leven. Ik stel mezelf regelmatig de vraag: krijg ik nog steeds voldoende energie van de dingen die ik doe? Doe ik nog steeds de dingen die ik leuk vind en waar ik goed in ben? Zodra ik merk dat tegenovergestelde zich voordoet, ga ik hiermee aan de slag. Dit kunnen kleine- maar ook grote- en cruciale issues zijn. Het resultaat is, dat ik de dingen doe waar ik gelukkig van wordt: zelfstandig ondernemen en mijn deskundigheid op goede plekken en manier inzetten.

Eigen regie nemen is soms best lastig en is lef voor nodig. Ik zeg niet dat ik een enorme lefgozer ben, maar soms wordt wel je gedwongen om een hier iets mee te te doen. Je kan in situaties terecht waar je liever niet in wil zitten. Of dat anderen over jouw lot bepalen. Bijvoorbeeld je werkgever gaat reorganiseren of je kan ontwikkelingen niet meer bijbenen. Als je je daar niet prettig bij voelt, kun je twee dingen doen. Het laten gebeuren en hopen dat het overgaat. Of actie ondernemen en ermee aan de slag gaan.
Mijn vader was zelfstandig ondernemer en in lastige situaties adviseerde hij mij altijd: ook al sta je met de rug tegen de muur: neem een beslissing! Het is beter om achteraf te constateren dat je een verkeerde beslissing hebt genomen, dan dat je geen beslissing hebt genomen. Bij het laatste blijf je hangen in de situatie en levert je niets op. Geen verandering, geen groei en zeker geen ontwikkeling.
Door pro-actief en doordacht actie te ondernemen kom je erachter waar je invloed op hebt en hoe je je eigen koers kan bepalen. Hoe fijn is dat? Je wordt er een krachtig mens van en hebt eigen regie.

Natuurlijk, draait de wereld niet alleen om jou en heb je te maken met allerlei factoren en mensen in je omgeving. Maar het uitzoeken van je mogelijkheden binnen deze kaders en sociale context is zeker de moeite waard. Het is een kwestie van DOEN!
Het boek van Ben Tiggelaar, Dit wordt jouw jaar! geeft op een inspirerende en praktische manier weer hoe je meer invloed kan uitoefenen op het nemen van eigen regie.